Follow by Email

Sunday, November 20, 2011

Tubuh panas dengar azan

Oleh Muhammad Saufi Hassan dan Mohd Hafizee Mohd Arop
am@hmetro.com.my

Sabtu, 19 November 2011


Mangsa "Susuk Kuat Sembahyang"
KUALA LUMPUR: “Niat saya hanya untuk mendalami agama dan melakukan ibadat. Tidak sangka pula jalan yang saya ambil bukan cara yang sebenarnya, sebaliknya memesongkan akidah,” kata Zaki, 34, yang memakai ‘susuk kuat sembahyang’ kira-kira setahun lalu, diperoleh daripada seorang individu mendakwa sebagai ustaz di Kelantan.

Menurutnya, dia ditemukan dengan lelaki itu oleh seorang rakan selepas mendengar cadangan daripada sahabatnya itu yang didakwa turut menggunakan susuk berkenaan.

Tambahnya, ustaz itu memasukkan serbuk campuran tertentu pada tapak kakinya, di bahagian belakang badan dan tapak tangan menggunakan bacaan tertentu seperti mantera yang sukar difahami kononnya untuk merawat hatinya yang dipenuhi dosa.

Katanya, selepas ustaz itu memasukkan serbuk campuran berkenaan, dia merasakan kelainan pada tubuh badannya dan setiap kali ingin menunaikan ibadat, dia berasakan seperti ada suara ghaib membisikkan ke telinganya supaya melakukan ibadat.

Zaki berkata, susuk itu juga mempunyai larangan tertentu yang perlu dipatuhi sepanjang tiga bulan pertama pemakaiannya, termasuk tidak boleh menjejakkan kaki di tanah perkuburan dan sekiranya dia tidak mematuhi syarat itu, ustaz terbabit mendakwa dia akan menghidap penyakit misteri yang sukar diubati.
Komen:
Anda telah membaca kisah ini…apa komen anda?  Anda jawablah sendiri...
Apapun, janganlah mencari jalan pintas untuk mendapatkan  sesuatu. Lebih parah lagi jika ingin mendalami agama Islam dengan cara ikut-ikut. Mulakan ilmu dari bawah dahulu...kuasai ilmu asas seperti tauhid, fekah dan tasauf dengan berguru. Jika tidak, kita mudah tertipu..
Tangkap ikan haruan,
   Dapat si ikan keli;
Kalau silap haluan,
   Cari tok guru belajarlah lagi.

Sekian....saya sayang anda.

No comments:

Post a Comment