Follow by Email

Saturday, July 28, 2012

Perlunya Syeikh dalam Gerak Amalan Zahir dan Batin

Assalamu’alaikum wwt.
Selamat berpuasa kepada semua pembaca yang setia mengikuti coretan di dalam blog Rawatan Islam Jengka(RIJ). Mudah-mudahan, kita semua dirahmati Allah di dunia dan di akhirat.
Dalam bulan yangmulia ini, rawatan kepada pesakit terpaksa ditangguhkan. Marilah kita merebut peluang beribadah yang sangat-sangat dituntut pada bulan Ramadan ini.
Tajuk saya pada kali ini ialah perlunya kita mempunyai syeikh atau guru yang memandu kita khususnya dalam perjalanan rohani.
·         Tiap-tiap orang yang tidak mempunyai syeikh (guru mursyid) yang memberi petunjuk kepada jalan keluar dari sifat-sifat tercela (penyakit hati), maka dia dianggap maksiat bagi Allah dan Rasulnya, kerana dia tidak dapat petunjuk mengenai jalan yang benar.

·         Barangsiapa yang tidak ada hubungan silsilahnya dengan Nabi, dianggap terputus kelimpahan cahaya dan tidak menjadi waris dari Rasulullah s.a.w.

·         Thoreqat (jalan kepada Allah) ialah atas zahir (Syariat) dan batin (Hakikat).

·         Tiap-tiap Syariat yang tidak dikuatkan dengan Hakikat tidak diterima dan begitu juga tiap-tiap hakikat yang tidak dibuktikan dengan Syariat pun tidak diterima.

·         Syariat itu ialah mempersembahkan ibadat kepada Allah.

·         Hakikat pula ialah memperoleh musyahadah daripada Allah.

·         Sabda Nabi (maksudnya):
Syariat itu Ucapan
Thorekat itu Perbuatan
Hakikat itu Keadaan
Makrifat itu Modal pokok

·         Oleh sebab itu, ajaran zikir tidak akan memberi faedah yang sempurna melainkan dengan Talqin dari guru mursyid yang sanad perhubungannya sampai kepada Rasulullah s.a.w.

·         Sabda Nabi (maksudnya):
“Hendaklah engkau selalu beserta Allah dan jika tidak beserta Allah, hendaklah engkau beserta dengan orang yang beserta Allah agar engkau disampaikan kepada-Nya.”

·         Maka  guru-guru (syeikh) merupakan Thorekat atau jalan kepada Allah yang memberi petunjuk liku-liku daripada jalan itu. Mereka merupakan pintu-pintu terakhir yang akan membawa muridnya masuk menempuh jalan mencapai Allah.

No comments:

Post a Comment