Follow by Email

Wednesday, February 8, 2012

TALASEMIA: Penyakit Genetik Yang Membawa Maut

Bismillahirrahmanirrahim.
Tujuan saya memaparkan artikel berkenaan penyakit talasemia ini bukanlah bermakna saya tergolong dalam kalangan yang pakar dalam bidang perawatan penyakit ini. Tetapi saya memegang konsep, setiap penyakit memang ada ubatnya, kecuali mati.
Tidak salah berikhtiar mencari penawar merawat dan menyembuhkan penyakit talasmia baik dalam rawatan moden mahupun dalam rawatan Islam. Kita memegang konsep: Allah yang mendatangkan penyakit...Allah jua yang menyembuhkan penyakit dan hanya Dia sahaja yang menentukan...tiada daya dan upaya kita, melainkan daya dan upaya Allah belaka.
Tambahan pula saya ingin berkongsi kaedah rawatan penyakit ini ekoran saya menerima satu panggilan telefon daripada hamba Allah yang berada di Sarawak bertanyakan doa apa yang perlu dibaca untuk merawat penyakit talasmia..Buntu juga pada mulanya untuk memberi doa /ayat yang perlu diamalkan, lalu saya berjanji akan memaparkan dalam blog ini...mudah-mudahan dapat dikongsi oleh ramai orang..InsyaAllah.

Sedikit info tentang penyakit talasemia
Talasemia merupakan penyakit genetik sel darah merah. Pesakit Talasemia tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang berkualiti dalam kuantiti yang mencukupi. Ini kerana gen yang mengawal penghasilan hemoglobin telah terjejas. Hemoglobin adalah satu protein di dalam sel darah merah yang berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh tisu-tisu di dalam badan kita.
Bagaimana Talasemia merebak?  Talasemia adalah penyakit genetik atau keturunan di mana anak mendapat gen Talasemia daripada ibu bapa. Ianya bukan penyakit berjangkit iaitu tidak boleh ditransmisi melalui darah, udara, air atau pun sentuhan fizikal. Lelaki dan perempuan mempunyai peluang yang sama untuk mendapat penyakit ini. Satu daripada 20 penduduk Malaysia adalah pembawa gen Talasemia.
Terdapat 2 jenis Talasemia yang utama iaitu Talasemia minor (pembawa gen Talasemia) dan Talasemia Major (Pesakit Talasemia). Pembawa gen Talasemia tidak menunjukkan sebarang masalah kesihatan tetapi seorang pembawa gen Talasemia boleh menurunkan gen Talasemia kepada anak-anaknnya. Manakala pesakit Talasemia major akan menunjukkan tanda-tanda sejak  dari umur 3-18 bulan.Antara gejala tersebut adalah seperti badan sentiasa lemah dan resah, kesukaran bernafas, perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa, tumbesaran terbantut dan terdapat perubahan pembentukan pada muka apabila anak semakin membesar.
Rawatan bagi pesakit Talasemia ini dikenali sebagai rawatan transfusi darah  sebanyak 1 hingga 2 kali sebulan  dalam seumur hidup pesakit Talasemia. Rawatan ini akan mengambalikan paras hemoglobin ke tahap yang lebih baik dan tisu-tisu di dalam badan akan mendapat bekalan oksigen yang mencukupi.  Namun, proses rawatan transfusi darah yang berpanjangan ini akan menyebabkan pengumpulan zat besi yang berlebihan di dalam organ-organ penting didalam badan seperti jantung, hati dan kelenjar endokrin yang akan terjejas fungsinya. Justeru itu, rawatan penyingkiran zat besi amat penting bagi pesakit Talasemia major. Ia boleh diberikan secara suntikan. Pilihan lain adalah pembedahan membuang limpa bergantung kepada situasi tertentu.

Pencegahan Awal:
Walaubagaimanapun, terdapat langkah pencegahan untuk mengelakkan Talasemia dan perlu dilakukan oleh pasangan yang hendak mendirikan rumah tangga sebagai langkah keselamatan. Langkah yang pertama adalah menjalani penyaringan darah bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap Talasemia. Langkah kedua, sekiranya anda mempunyai ciri Talasemia dan ingin berkahwin, anda perlu bersikap terbuka dan berbincang mengenainya dengan pasangan anda. Bakal pasangan anda perlu menjalani ujian darah untuk mengetahui sama ada dia juga mempunyai ciri Talasemia atau tidak. Langkah ketiga, jika kedua-dua pasangan membawa ciri Talasemia, mereka perlu mendapatkan nasihat dan keterangan lanjut mengenainya dengan penghadiri kaunseling genetik . Ini perlu kerana sekiranya kedua-dua pembawa gen Talasemia berkahwin, kemungkinan besar anak yang dilahirkan merupakan pesakit Talasemia major yang boleh membawa maut.  Sekiranya kedua-dua ibu dan bapa adalah pembawa gen Talasemia, 25% kemungkinan anak mereka adalah pembawa Talasemia, 50% kemungkinan anak mereka adalah pembawa dan 50% kemungkinan anak mereka normal.

Ikhtiar rawatan melalui doa dan munajat
Andainya kita terkena penyakit talasemia (minor/major), insyaAllah, yakinlah bahawa al-Quran itu merupakan penyembuh yang paling mujarab berdasarkan ayat al Quran surah al Isra (82)

Kaedahnya:
1.    Sediakan sebotol air untuk didoakan.
2.    Mulakan dengan lafaz dua kalimah syahadah 3x, selawat 3x
3.    Tafakur sejenak lalu berniat dalam hati mohon Allah beri kesembuhan akan penyakit yang dideritai (talasemia dll.)...nyatakan kita ini hambaNya yang lemah hanya sekadar berusaha dan berikhtiar sahaja..Allah jua yang menyembuhkannya
4.    Kemudian bacalah doa..Antara doa/ayat yang disarankan:
a.    Surah al Fatehah sebanyak 7x
b.    Selawat Syifa sebanyak 7x
c.    Selawat Tafrijiyyah sebanyak 7x
d.    Fatehah 1x
e.    Doa 7 Syifa  7 x

Isyaallah..amalkan selalu untuk merawat penyakit yang sukar diubati.
Sekian.untuk perkongsian kali ini. bukanlah tujuan nak tunjuk pandai tetapi sekadar perkongsian. Jika ada komen, berilah komen yang membina..

Sumber rujukan:
          http://www.majalahsains.com/

No comments:

Post a Comment